Rebarboru můžete zavařit i jako džem. Díky zázvoru získá ještě lepší chuť. Můžete ho použít na lívance, do jogurtu, na chleba, prostě jako každý jiný.
Potřebujete:
✿ 800 g oloupané rebarbory
✿ 50 g čerstvého zázvoru
✿ 1 pomeranč
✿ 800 g želírovacího cukru 1:1
✿ 1 citron
1. Očištěnou rebarboru nakrájejte asi na 2cm kousky, dejte je do mísy a zasypejte cukrem. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru, šťávu z citronu a pomeranče.
Zázvor oloupejte, nastrouhejte najemno a přidejte ke směsi. Opatrně promíchejte, zakryjte fólií a nechte 2–3 hodiny stát. Občas protřepejte a promíchejte.
2. Do kastrolu přesypejte uleželou směs a přiveďte ji k varu. Pak ztlumte oheň a na mírném plameni 10 minut za občasného míchání povařte.
3. Na vychlazeném talířku zkuste kousek džemu, zda už tuhne. Pokud ne, ještě chvíli povařte. Hotový džem nechte 15 minut stát, pak ho naplňte do sterilních sklenic a uzavřete.