Chcete si rebarboru dopřát od jara do zimy? Připravte si z ní džem. Báječně chutná na pečivu, v koláčích, nebo jako omáčka k sýrům či masu.
Potřebujete:
✿ 1 kg rebarbory
✿ 400 g třtinového cukru
✿ 3 lžičky ovocného pektinu
✿ 2 lžičky kyseliny citronové
1. Rebarborové řapíky očistěte a nakrájejte na menší špalíky. Dejte je do kastrolu, podlijte trochou vody a zasypejte cukrem. Na středním plameni je pozvolna vařte asi 30 minut pod poklicí, dokud rebarbora nezměkne.
2. Uvařenou rebarboru rozmixujte tyčovým mixérem. Máte-li rádi džemy s kousky ovoce, rozmixujte směs jen několika krátkými pulzy.
Nakonec do hrnce přidejte kyselinu citronovou a pektin a nechte vše ještě několik minut povařit, dokud džem nezhoustne.
3. Hotový džem přelijte do čistých a suchých sklenic. Zavíčkujte je, otočte dnem vzhůru a nechte stát alespoň hodinu. Naplněné sklenice můžete také ještě zavařit 10 minut v 90 °C horké vodě.
Fotografování jídla mě zajímá a s rebarborovým džemem bych mohla ukázat, jak skvěle vypadá. Navíc chutná úžasně!
Rebarboru miluju, takže zkusím džem při nejbližší příležitosti. Asi se pustím i do pečení s ním, když je teď sezóna.
Nikdy jsem rebarborový džem nedělala, ale tenhle recept mě vážně zaujal. Myslím, že to zkusím, ať mám na podzim zásobu.
Naprosto souhlasím, rebarborový džem je vynikající jako přísada k sýrům. Díky za detailní návod!
Jsem velkej fanoušek rebarbory v koláčích, takže tenhle džem si určitě připravím. Vypadá to docela jednoduše!
Rebarborový džem zní skvěle! Určitě ho vyzkouším. Miluju pečení s rebarborou, a tohle bude další super varianta.