Rebarborový crumble, tedy koláč z drobenky místo těsta, je rychlý a jeho šťavnatá sladkokyselá chuť vás dostane.
Potřebujete:
✿ 800 g rebarbory
✿ 40 g třtinového cukru
✿ 25 g mandlí
Drobenka:
✿ 150 g hladké mouky
✿ 75 g mletých mandlí
✿ 170 g másla
✿ 75 g třtinového cukru
✿ ¼ lžičky soli
1. Rebarboru omyjte, očistěte, oloupejte a nakrájejte na zhruba 3 cm dlouhé kousky. Vložte je do zapékací nádoby, zasypejte cukrem a dobře promíchejte. Mandle oloupejte, krátce oblanšírujte v horké vodě a nasekejte.
2. Mouku, mleté mandle, máslo, cukr a sůl dejte do mísy, promíchejte a prsty vypracujte drobenku. Dejte ji na 10 minut do mrazáku nebo ji nechte chladit v lednici nejméně 20 minut. Vychlazenou drobenkovou směsí pak posypejte rebarboru a urovnejte povrch.
3. Dejte péct do trouby při 200 °C asi na 30 minut. Pak koláč posypejte mandlemi a pečte ještě asi 10 minut, dokud nezezlátnou. Podávejte teplý, například s vanilkovou zmrzlinou, kopečkem mascarpone nebo zakysané smetany.
Rebarborový crumble vypadá moc zajímavě, určitě ho zkusím! Škoda, že nemám víc času na vaření, ale tohle vypadá na rychlovku.