Tradiční francouzský pokrm ratatouille (čti: ratatuj) ze směsi zeleniny můžete podávat jako lehkou večeři i přílohu Nejlépe si ho vychutnáte s čerstvou křupavou bagetkou a třeba kozím sýrem.
Potřebujete:
✿ 1 lilek
✿ 1 cuketu
✿ 3 brambory
✿ 1 stroužek česneku
✿ 1 šalotku
✿ 250 ml drcených loupaných rajčat
✿ 1 lžíci provensálských bylinek
✿ 2 snítky tymiánu
✿ 20 g másla
✿ olivový olej
✿ sůl, pepř
1. Brambory oloupejte a cca 6 minut předvařte. Na troše olivového oleje nechte zesklovatět oloupaný a plochou stranou nože rozmáčknutý česnek a najemno pokrájenou šalotku.
Česnek z oleje vyjměte, přidejte loupaná rajčata, provensálské bylinky, sůl a pepř. Promíchejte a odstavte.
2. Omáčku rozetřete na dno kulaté či oválné zapékací mísy. Nakrájejte lilek, cuketu a brambory na tenké plátky a skládejte je střídavě dokola do mísy, až ji celou zaplníte. Povrch pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a posypejte lístky tymiánu.
3. Na povrch položte pečicí papír a pečte v troubě při 180 °C 45–60 minut. Na posledních 10 minut dejte zapékací mísu pod gril. Na hotovém horkém pokrmu nechte rozpustit plátky másla a podávejte.
Zbožňuji francouzskou kuchyni a tento recept na ratatouille je skvělou inspirací. Brambory dodají příjemnou variantu!
Tenhle recept na ratatatui s bramborama fakt vypadá dobre. Určitě to vyzkouším, hlavně s tou bagetkou.
Ratatouille podávané s kozím sýrem a čerstvou bagetou je prostě geniální kombinace. Vypadá to na skvělý recept na víkendovou pohodu.
Ratatouille s bramborami vypadá jako skvělá lehká večeře. Už se těším až to zkusím uvařit pro rodinu, určitě jim to bude chutnat!