Tradiční francouzské jídlo, které se dá jíst i za studena. Nejlépe si na něm pochutnáte s bagetou.
Ingredience na 4 porce:
4 cukety
2 lilky
4 rajčata
olivový olej
1 větší cibule
3 stroužky česneku
1 polévková lžíce červeného vinného octa
1 lžička krupicového cukru
čerstvý nebo sušený rozmarýn
sůl a pepř
Postup:
Cukety omyjte, neloupejte a nakrájejte na kostky, Lilek omyjte, podélně rozkrojte, překrojte ještě na čtvrtiny, nakrájejte a osolte. Rajčata navrchu křížem nařízněte a v misce přelijte horkou vodou.
Až půjde stáhnout slupka, přelijte je studenou vodou a oloupejte. Pak je nakrájejte na kostky. Oloupanou cibuli pokrájejte na větší kostky, oloupané stroužky česneku na plátky.
Zeleninu na ratatouille opékáme každou zvlášť. V pánvi nebo v kastrolu rozpalte trochu oleje a nejprve na něm opečte lilek do zlatavé barvy. Odložte ho stranou a dejte na pánev cuketu. Až změkne, dejte i ji stranou.
Do pánve přilijte trochu oleje a osmažte na něm cibuli, přidejte česnek, a až se rozvoní, přidejte vinný ocet, cukr, rajčata a rozmarýn. Nakonec vraťte do pánve ostatní zeleninu, promíchejte a dle chuti osolte, opepřete.
Příprava: 50 min
Cena za 1 porci: 42 Kč
ratatouille jako lečo? nikdy mě nenapadlo to takhle dělat. zkusím, až budu mít veškerou zeleninu. vypadá to jednoduš na připravení.
Miluji cestování a francouzská kuchyně je jedna z mých oblíbených. Tento článek mě inspiruje k vyzkoušení přípravy ratatouille. A navíc se zdá být i cenově dostupné!
Článek o ratatouille je skvěle napsaný a přináší zajímavou variaci na klasické recepty. Doporučila bych tento pokrm vyzkoušet i s různými bylinkami pro další rozšíření chuti.