Rajčata jsou silně močopudná, doporučují se při chorobách ledvin a močových cest i k očištění organismu. Očistě, zvlášť zažívacího traktu, napomáhá i obsah vlákniny.
Příznivě ovlivňují funkci jater, srdce a mají celkově pozitivní vliv na imunitní systém. Při pravidelné konzumaci snižují hladinu cholesterolu.
Karoten i hořčík
Karoten pomáhá chránit pokožku před škodlivým vlivem slunečního záření a vitamíny skupiny B jsou dalším zdrojem pozitivních látek pro její zdraví. Červená barviva z rajčete mají i příznivé účinky na fungování zraku.
Zralé plody obsahují i významné množství draslíku, hořčíku a zinku, které mají spolu s vitamíny skupiny B stimulující účinky na nervovou soustavu. Čerstvá rajčatová šťáva vykazuje poměrně silné antibiotické působení.
Proti rakovině
Lykopen v rajčatech preventivně působí proti zhoubným nádorům prostaty, plic, prsu, dělohy a střev. V těle se lépe vstřebává z rajských jablek tepelně upravených a hlavně z pokrmů obsahujících rostlinné oleje a tuky.
Odvar z nati působí blahodárně na unavené nohy namáhané dlouhým stáním nebo chůzí. .