Ať už s hovězím masem, nebo pečenou plněnou paprikou či masovými kuličkami, rajská nikdy nezklame. Pro intenzivnější chuť do ní můžete přidat pár snítek čerstvého tymiánu.
Ingredience: 4 porce
● 2 lžíce másla
● 50 g hladké mouky
● 1 cibule
● 400 g loupaných rajčat
● 800 g zadního hovězího a vývar
● ½ lžičky mleté skořice
● 1 bobkový list
● 5 kuliček pepře
● 5 kuliček nového koření
● 150 g rajčatového protlaku
● sůl
● cukr a ocet na dochucení
Postup:
Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci nechte rozpustit máslo. Přidejte cibuli a opečte ji doměkka. Stáhněte plamen a přisypte mouku, usmažte světlou jíšku. Vmíchejte loupaná rajčata a metličkou promíchejte. Přilijte vývar a vmíchejte bobkový list, nové koření, pepř a skořici.
Omáčku osolte a přiveďte k varu. Vařte ji asi 20 minut. Pak ji přelijte přes síto. Vraťte do hrnce a vmíchejte protlak. Přiveďte k varu a stáhněte z ohně. Podle potřeby do omáčky přidejte ještě cukr a ocet. Podávejte s knedlíkem nebo těstovinami.
Příprava: 50 min
Cena za 1 porci: 40 Kč