Dobře vychlazená rajčatová polévka, která je klenotem španělské kuchyně, přijde v horkých letních dnech k chuti.
Suroviny na 3 porce – 1 kg rajčat – 1 cibule – 1/3 salátové okurky – ½ zelené papriky – ½ červené papriky – 1 stroužek česneku – 3 lžíce olivového oleje – 3 lžíce vinného octa – 1 lžička soli – špetka pepře – čerstvá bazalka na ozdobu
Postup
1. Zeleninu dobře očistěte, z paprik odstraňte semínka, z okurky zrníčka, cibuli oloupejte a vše nakrájejte na menší kousky.
2. Vložte do robotu a přidejte česnek, olivový olej, sůl a špetku pepře. Mixujte a postupně, podle chuti, přidávejte vinný ocet. Rozmixujte dohladka. Polévku dejte vychladit na alespoň 30 minut do lednice.
3. Polévku naservírujte do hlubokých talířů nebo misek, ozdobte lístečky čerstvé bazalky a podávejte.