Suroviny:
2 kg rajčat
400 g tučného čerstvého sýra
250 g šlehačky
150 g cibule
18 ks plátků bílé želatiny
1 svazek bazalky
2 lžíce oleje
pepř
sůl
Postup:
Nejprve si spařte rajčata, která oloupejte a namačkejte. Pak je prolisujte a oddělte si z nich získanou šťávu. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kousky.
Poté ji orestujte na pár kapkách olivového oleje. Když je cibulka hezky do zlatova, přidejte šťávu z rajčat a při vyšší teplotě vařte společně zhruba 60 minut. Až když se šťáva zredukuje asi na polovinu, dochuťte ji solí a pepřem.
Želatinu vložte do malého množství studené vody a nechte změknout. Když je želatina připravena, vymačkejte ji a rozpusťte v horké rajčatové šťávě. Hmotu nalijte do dvou forem na teriny či paštiky a nechte ztuhnout v lednici.
Ušlehanou šlehačku smíchejte se sýrem a přidejte nasekanou bazalku, směs dochuťte kořením. Přimíchejte 8 ks ve vodě rozpuštěných plátků želatiny, zamíchejte a rozdělte do obou terin. Nyní dejte obě formy opět do lednice ztuhnout.
Když je sýrová hmota ztuhlá, můžeme na ni poklást zbytek rajčatového pyré a znovu vložte na dvě hodiny do ledničky. Rajčatovou terinu servírujte vyklopenou z formy a nakrájenou na plátky. Podávejte s pečivem.