Studené gazpacho (čte se: gazpačo) má mnoho verzí. Základem by ale vždy měla být rajčata vyzrálá na slunci, která polévce dodají krásnou barvu.
Potřebujete:
✿ 2 bílé papriky
✿ 1 cibuli
✿ 1 salátovou okurku
✿ 800 g rajčat
✿ sůl, pepř
✿ hrst lístků bazalky
✿ olivový olej
1. Papriky omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte na větší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostky, okurku oloupejte a také nakrájejte na kostky. Rajčata omyjte a pokrájejte na větší kusy. Bazalku omyjte a nechte okapat.
2. Od každého druhu zeleniny si trošku dejte stranou a pokrájejte ji nadrobno. Větší kousky zeleniny vložte společně do mixéru a dobře rozmixujte. Přidejte pár bazalkových listů, dochuťte solí a pepřem a opět promixujte.
3. Polévku nalijte do misek nebo talířů a jednotlivé porce ozdobte trochou nadrobno pokrájené zeleniny a pár lístky bazalky. Zakápněte olejem a případně dochuťte solí a pepřem.
tak tohle je pro mě novinka. Rajčatovou polívku mám ráda, ale studenou jsem ještě nejedla. třeba to bude dobrý v horkých letních dnech. thx za nápad
Gazpacho jsem měla možnost ochutnat ve Španělsku a bylo to báječné. Těším se, že si teď mohu originální recept vychutnat i doma. Zdá se, že příprava není nijak složitá, výborně!
ouuu tohle gazpacho musí bejt hustý! nikdy jsem si netroufla to zkoušet, ale asi se do toho pustim. Rajčata luvuju a takhle na léto super nápad. Díky za tip 🙂
Rajčatová polévka gazpacho je skvělý letní pokrm. Překvapilo mě, jak snadno a rychle se dá připravit. A to použití čerstvých surovin je prostě nezbytnost pro chutný výsledek. Určitě vyzkouším.