Suroviny: 200 g mletého vepřového masa 15 velkých dužnatých rajčat 80 g rýže 2 lžíce másla 1 cibule sůl a pepř petrželka 2 vejce Omáčka: 300 ml hovězího vývaru 200 ml zakysané smetany ½ lžičky worcestrové omáčky 2 lžíce másla ½ cibule
Postup:
Nejprve omytým rajčatům odkrojíme vršky a pak je vydlabeme. Na másle zpěníme cibulku, přidáme maso, sůl, pepř a petrželku, přiklopíme pokličkou a podusíme asi 15–20 minut. Mezitím si uvaříme rýži.
Do kastrůlku dáme malý hrníček rýže a dva hrníčky vody, osolíme a necháme za občasného míchání všechnu vodu vyvařit.
Rýži přimícháme spolu s jedním vajíčkem a jedním žloutkem k masu. Hotovou směsí naplníme. vydlabaná rajčata. Ve velkém pekáči rozpálíme máslo a orestujeme na něm cibulku.
Na tu vyskládáme plněná rajčata, zalijeme je asi 300 ml hovězího vývaru a pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme asi 20 minut, během kterých si připravíme bramborovou kaši.
Hotová měkká rajčata opatrně vyjmeme z pekáče a naservírujeme ke kaši. Do výpeku z rajčat vmícháme kelímek zakysané smetany a kapku worcesteru a omáčku přidáme na talíř jako omáčku k rajčatům..