Suroviny:
6 velkých rajčat
150 g rýže
300 g mletého hovězího masa
1 cibule
2 lžíce máty
1 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce hladkolisté petržele
2 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
Postup:
Rajčatům odřízněte vršek a lžící je opatrně vydlabejte tak, abyste neporušila slupku. Vložte je do zapékací mísy lehce vymazané olivovým olejem a pusťte se do přípravy náplně. Rýži uvařte podle návodu na obalu.
V pánvi rozehřejte olej a vložte do něho nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte k ní mleté maso a opečte ho dohněda. Poté přidejte rajčatový protlak, uvařenou rýži a dužinu, kterou jste vydlabala z rajčat.
Směs osolte a opepřete a za občasného míchání opékejte asi 10 minut, aby se všechny chutě propojily. Poté ji stáhněte z plotny a přimíchejte do ní nadrobno nasekanou petržel a mátu.
Takto ochucenou směsí naplňte vydlabaná rajčata, přiklopte je odkrojenými vršky a ještě lehce zakápněte olivovým olejem. Zakryjte je alobalem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte asi 30 minut.
Tip!
Zkuste místo rýže použít kuskus nebo bulgur.
Recept vypadá úžasně! Už delší dobu hledám něco, co bych mohla fotit a zároveň ochutnat, a tohle se zdá být perfektní kombinací. Moc se mi líbí ten nápad s rajčaty, určitě zkusím.