Suroviny:
Na těsto:
300 g hladké mouky
2 vejce
150 g másla
špetka soli
Na náplň:
½ kg předvařené řepy
300 ml smetany
4 vejce
200 g sýru feta
snítka tymiánu
sůl
pepř
Postup:
Začněte přípravou těsta. Prosátou mouku smíchejte s vejci, studeným máslem nakrájeným na drobné kostičky a osolte. Rukama vypracujte vláčné těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v lednici alespoň hodinu odpočinout.
Zatímco chladne, připravte si náplň. V míse prošlehejte vejce se smetanou, přidejte tymián a osolte a opepřete.
Po hodině vyndejte těsto z lednice a vyválejte ho na tenký plát, ten vložte do kulaté koláčové formy vymazané máslem a jeho kraje přitiskněte ke krajům formy.
Vyskládejte na něj na kostičky nakrájenou řepu, kousky feta sýru a vše zalijte vaječnou směsí. Koláč vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut, dokud okraje nezezlátnou. Před podáváním nechte quiche alespoň částečně vychladnout.
Tip!
Použitím předvařené řepy ušetříte spoustu času.