Slaný koláč je vynikajícím pohoštěním pro návštěvu, která nemá ráda sladké.
Příprava: 75 minut
Náročnost: ***
Cena za porci: 17 Kč
Suroviny na 10 porcí:
Na těsto:
– 150 g hladké mouky
– 50 g celozrnné mouky
– 120 g másla
– 3 lžíce studené vody
– špetka soli
Na náplň:
– 500 g čerstvého listového špenátu
– 50 g sušených rajčat v oleji
– 50 g vlašských ořechů
– 250 g ricotty
– 2 vejce
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 80 g tvrdého sýra
– sůl, pepř
– olivový olej
Postup:
1. Mouky promíchejte. Přidejte pokrájené máslo a vodu a vypracujte těsto, které vtlačte do koláčové formy. Dejte do lednice.
2. V hrnci na oleji orestujte pokrájenou cibuli a česnek. Přidejte špenát, osolte, opepřete a poduste. Odstavte a přidejte ricottu, vejce, strouhaný sýr. Pak vmíchejte pokrájená rajčata.
3. Náplň dejte na těsto, posypte nasekanými ořechy a pečte při 190 ºC asi 50 minut.