Na korpus:
10 vajec
120 g cukru
100 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
1 balíček citronové kůry
270 g hladké mouky
červená a žlutá gelová potravinářská barva
250 g rybízového džemu
tuk a mouka na plech

Na rozvar na promáčení korpusu:
300 g cukru krupice
300 ml vody
70 ml rumu
1 lžíce punčového aromatu
Na polevu:
200 g moučkového cukru
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce vody
50 g čokolády
Postup:
Pečlivě oddělte bílky od žloutků a z bílků a cukru vyšlehejte tuhý sníh. V míse utřete žloutky s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny.
Přidejte mouku a sníh a opatrně ručně vymíchejte dohladka. Víc než polovinu těsta naneste na vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem (30 x 40 cm) a uhlaďte.
Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 15 minut. Korpus nechte vychladnout. Zbylé těsto rozdělte na poloviny. Jednu polovinu obarvěte červenou barvou a druhou žlutou.
Obě těsta naneste ke kratším stranám jednoho vymazaného a moukou vysypaného plechu (20 x 30 cm). Opatrně rozetřete ke středu tak, aby se obě těsta spojila, ale nesmíchala.
Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 7 minut. Nechte vychladnout. Na přípravu sirupu svařte 150 ml vody s cukrem (asi 15 minut). Směs nechte zchladnout a poté do ní přidejte punč a aroma.
è Světlý korpus překrojte na poloviny.
Barevné pláty potřete slabou vrstvou džemu a rozkrojte na 4 pruhy – 2 žluté a 2 červené (1 pruh 20 x 7,5 cm). Na plech (20 x 30 cm) vyložený papírem na pečení vložte 1 světlý plát a potřete slabou vrstvou džemu.
Střídavě nanášejte barevné pláty a prolijte sirupem. Pokud jste hraví, můžete světlé a růžové těsto různě prokládat, aby byl dortík na řezu zajímavější. Nakonec naneste druhý světlý plát.
Přikryjte papírem na pečení, zatižte a dejte alespoň na 3 hodiny do chladničky. Vychlazený řez otočte dnem vzhůru a vyklopte na podnos.
Nakonec potřete citronovou polevou tak, že smícháte vodu s citronovou šťávou a postupně přidáte moučkový cukr. Nakonec vmíchejte kapičku barviva. Rozehřátou čokoládu naneste v čárách na řez s nezaschlou polevou a párátkem vytvořte vzor.
Možná vás překvapí, že se punčové řezy nebo dorty dělaly již za první republiky. Stejně jako další retro dezerty i punčové řezy nám svůj původ tají.
Není tak vůbec jasné, koho kdy napadlo obarvit piškotové těsto, slepit ho marmeládou a promáčet cukrovo-rumovým rozvarem. Ale říká se, že punčák vznikl jako dort ze zbytků, které cukrářům zůstaly při přípravě jiných korpusů.