Popálili jste se vařící vodou? Mějte po ruce ty správné potraviny.
Spálenina bolí a ke všemu se vám po ní může kůže hojit dlouhé týdny. Když ale budete vědět, jak se v prvních minutách po spálení zachovat, hojení bude mnohem rychlejší a spálenina nebude tolik bolet.
Zachrání vás brambory
Máte-li po ruce bramboru, nakrájejte ji na plátky a okamžitě si ji na popálenou kůži přiložte. Případně můžete bramboru rozmixovat v mixéru a směs si na popáleninu přiložit.
Smetana nebo tvaroh
Nemáte-li po ruce brambory, zkuste zakysanou smetanu či tvaroh. I v tomto případě postačí, když si jednu ze surovin po spálené kůži důkladně rozetřete.
Ovesný zábal
Zabírají také ovesné vločky. Stačí je jen zabalit do gázy a namočit je do vlažné vody. Pak si jimi chlaďte postiženou kůži po dobu alespoň deseti minut.
Sáčky s černým čajem
Pokud vás kůže stále pálí, pak si sáček s černým čajem namočte do studené vody a po dvou minutách si ho přiložte a mírně přitlačte na spáleninu. Uvidíte, že se vám uleví do pár vteřin.