Malé kuličky z odpalovaného těsta chutnají jako jeden velký luxus.
Ingredience: na 25 kusů
Těsto:
200 ml mléka
160 g polohrubé mouky
70 g másla
3 vejce
špetka soli
Poleva:
100 g čokolády (70 %)
100 ml smetany ke šlehání (30 %)
lžíce medu
lžíce másla
Postup:
Do hrnce dejte vodu a mléko, přidejte máslo a přiveďte k varu. Prosejte mouku spolu se solí. Hrnec s mlékem dejte z plotny a stěrkou vmíchejte moučnou směs. Vraťte na plotnu a na mírném stupni za stálého míchání těsto postupně odpalujte.
Až na dně hrnce vznikne tenká bílá vrstva, máte hotovo. Těsto přendejte do robotu a vmíchejte postupně vejce. Jednotlivé kuličky těsta vykrajujte pomocí polévkové lžíce a dejte na plech.
Pečte v troubě na 190 °C asi 2 min., poté teplotu stáhněte na 170 °C a pečte 30 min. dozlatova.
Po upečení je nechte vychladnout. Nad vodní lázní si rozpusťte čokoládu s medem. V rendlíku přiveďte zbytek smetany k varu a postupně stěrkou vymíchejte čokoládu. Kuličky namočte nebo zdobte pomocí lžičky.
Doba přípravy: 45 min
Cena za 1 porci: 7 Kč