Pokud jste o svátcích trochu „narostli“, a i během roku se často neubráníte sladkostem, máme pro vás řešení: Zkuste to vyřešit náhradními sladidly. Některá jsou sladší než cukr a téměř bez kalorií.
Stévie má téměř nulovou kalorickou hodnotu, přitom je asi 200–300krát sladší než cukr.
Má navíc i léčivé účinky, extrakt se dá použít k urychlení hojení ran (nezůstává jizva), k ošetření po bodnutí hmyzem, jako pleťová voda po lehkém omrznutí či naopak po opalování, k desinfekci úst či proti kožním nemocem (akné, afty, ekzém).
Sladěnka je výtažek z naklíčeného ječmene, podobný medu. Používá se samostatně, nebo do čaje, mléka, kakaa, k přípravě perníků, pečiva, kaší, šťáv, salátů apod. Neobsahuje chemické přísady ani barviva, je vhodný i pro diabetiky.
Javorový sirup ze zahuštěné mízy cukerného javoru. Obsahuje sacharózu, kyselinu jablečnou a spoustu minerálů (draslík, vápník, zinek, mangan). Skvěle sladí palačinky nebo lívance, ale je dost kalorický.
Xylitol se v přírodě se vyskytuje v mnoha druzích ovoce a zeleniny, třeba ve švestkách, malinách, jahodách či kukuřici. Je o 40 % méně kalorický než běžný cukr a jeho přeměna v těle nevyžaduje inzulín – proto je vhodný i pro diabetiky.
Neškodí zubům, proto se používá se například do žvýkaček a do bonbónů. Větší množství ale může mít projímavý účinek.
Erythritol je o 70 % sladší než cukr, a přitom je skoro bez kalorií. Vyskytuje se v ovoci, zelenině, houbách a semenech. Nemá vliv na hladinu krevního cukru a nezpůsobuje zubní kaz. Je vhodný při redukci hmotnosti a pro diabetiky.