Zdravá výživa je důležitou součástí prevence proti onkologickým onemocněním. Mnoho potravin obsahuje antioxidační látky, které významně snižují riziko vzniku rakoviny. Jenou z nich je poněkud překvapivě kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa.
I v něm je totiž mnoho antioxidantů, které účinně bojují proti volným radikálům. Silné protirakovinné účinky mají i bobuloviny. Největší ochrannou sílu má prý himálajská goji, která pomáhá proti rakovině jater, prostaty či prsu.
Sáhnout však můžeme i po borůvkách. Ty jsou dobrou prevencí proti rakovině prostaty a účinné jsou prý i v prevenci rakoviny střev. V poslední době stále populárnější zelený čaj prý dokáže doslova zázraky.
Jedna z řady studií tvrdí, že vypití pěti šálku zeleného čaje denně sníží riziko vzniku rakoviny krve až o 42%, u rakoviny lymfatických nádorů pak až o 48 %. Zelený čaj je podle mnohých účinný i proti hojně rozšířené rakovině prostaty.