Guláš je původem pokrm maďarských pastevců, připravoval se nad otevřeným ohněm v kotlíku a měl podobu husté gulášové polévky. Zásadně se nemíchal, jen se kotlíkem potřásalo. My ho občas míchat budeme, ale postup a suroviny dodržíme.
Ingredience:
800 g přední hovězí kližky
3 cibule
1 lžíce sádla
3 stroužky česneku
4 paprikové lusky
1 lžička majoránky
4 lžičky sladké mleté papriky
½ lžičky mletého pepře
½ až 1 lžička soli
voda na podlévání
Postup:
Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na plátky a osmahneme v kastrolu, nejlépe na sádle, ale můžeme i nahradit olejem. Když zesklovatí, přidáme mletou papriku a krátce zpěníme.
Při tomto procesu stihneme oprat, vysušit a nakrájet maso na kostky, které pak přidáme do základu n Vše podusíme. Podlijeme vodou, osolíme, přidáme pepř, utřený česnek a pod poklicí dusíme.
Zhruba po 35 minutách přidáme očištěné, opláchnuté a na kolečka nakrájené papriky (ideálně pálivé) podušené na zbylém tuku a majoránku. Pak už jen stačí guláš podusit doměkka.