Suroviny:
500 g hladké mouky
350 ml mléka
2 lžičky cukru
½ balíčku droždí
1 lžička soli
slunečnicový olej na smažení
Na ozdobu:
1 lžíce oleje
½ lžičky soli
4 stroužky česneku
200 g zakysané smetany
200 g strouhaného sýra
Postup:
Ve vlažném mléce rozmíchejte droždí a cukr. Nechte asi 10 minut odpočívat, dokud se na povrchu nezačnou tvořit drobné bublinky. Do mísy nasypejte prosátou mouku smíchanou se solí. V jejím středu vytvořte důlek a nalijte do něho kvásek.
Vše asi 10 minut hněťte, mělo by vám vzniknout pružné těsto, které se nelepí na stěny mísy. To nechte asi 15 minut vykynout. Následně z něj rukama namočenýma v oleji vytvořte 6 stejně velkých bochánků.
Zakryjte je utěrkou a nechte 10 minut odpočinout. Ve velké pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje. Bochánky roztáhněte prsty do požadované velikosti a vkládejte je do pánve. Každý z nich smažte z obou stran dozlatova.
Prolisovaný česnek smíchejte s olejem a solí a hotové langoše potírejte česnekovou směsí, zakysanou smetanou a posypejte je nastrouhaným sýrem.
Tip!
Langoše můžete posypat také opraženými kostičkami slaniny.
Tak tohle zní úžasně! Mám ráda i ten tip s opraženou slaninou, určitě vyzkouším.
Ty jo, langoše! To je tak skvělý, že jsi to sem hodil. Zkusit smažení doma bude určitě sranda!
Ta jejich kombinace s česnekem a sýrem je top! Vždy se mi vybaví naše dovolená v Maďarsku. Určitě vyzkouším ten recept.
Mmm, langoše! Jen se mi to čte a už mám chutě. Asi to dnes zkusím doma, i když recepty vždy trochu ulehčím. 🙂