Lehký kávový dezert s krémem a kakaem. Je nenáročný, přesto skvěle vypadá, a ještě lépe chutná! Oslaďte si den jako pravý Ital a podlehněte krému mascarpone.
Suroviny:
14 vajec
8 PL moučkového cukru
1 kelímek smetany ke šlehání
2 balení mascarpone
2 balení dlouhých cukrářských piškotů
káva espresso
amaretto
kakao na posypání
Krok za krokem:
1. Uvaříme kávu. Žloutky vyšleháme s cukrem a vmícháme do nich obě balení mascarpone.
2. Zvlášť ušleháme sníh z bílků a vmícháme ho do žloutkové směsi. Nyní ušleháme smetanu a také ji vmícháme do žloutkové směsi.
3. Do teplé kávy přidáme trochu amaretta nebo brandy a namáčíme do něj piškoty, které skládáme do obdélníkové mísy. Piškoty stačí v kávě rychle obalit a vyndat, aby nenasákly moc a nerozpadly se.
4. Na vrstvu piškotů dáme vrstvu žloutkového krému, pak opět vrstvu piškotů namočených v kávě a na to znovu vrstvu žloutkového krému.
5. Vrstvení dezertu končíme krémem, vršek uhladíme, aby působil rovnoměrně, a přes jemné sítko posypeme hustě kakaem. To by mělo zakrýt celý krém tak, aby pokud možno nebyl vůbec vidět.
6. Celé své dílo dáme nejméně na 6 hodin (nejlépe přes noc) do lednice. Podáváme vychlazené, kdo chce, může zakápnout čerstvým amarettem.
Tiramisu se nesnažte nijak ošidit
Zajisté už se k vám od sousedky doneslo, že si můžete udělat levnější, „českou“ verzi. To ale určitě nezkoušejte, neboť výsledek bude naprosto nesrovnatelný a budete akorát zklamaná.
Lučina není mascarpone
Pokud jste někde slyšela nebo četla, že italský krémový sýr mascarpone vlastně není při přípravě tohoto lahodného dezertu vůbec potřeba a dá se nahradit naší českou Lučinou, hned tuto informaci vyhoďte z hlavy.
Složení těchto dvou produktů je totiž naprosto odlišné.
Lučina obsahuje podstatně méně tuku (27 g na 100 g), má více bílkovin a je solená. Mascarpone má tuku o polovinu víc a na chuti i konzistenci je to opravdu znát. Je tuhé, nerozpadá se a je krémovité, lahodně tučné. Použití Lučiny je vhodné jen pro dietu, rozhodně se to chuťově nepodobá.
Kakao, a ne slazené náhražky
Na posyp je třeba použít kakaový prášek, ne čokoládový nápoj v prášku typu Granko. Tyto produkty sice obsahují nějaké kakao (cca 20 %), ale mimo něj spoustu dalších zbytečných věcí (cukr, koření, éčka…).
Pravé kakao má typicky hořkou silnou chuť podobnou kávě a to je to, co potřebujete.
Lepší jsou cukrářské piškoty
Někdo dává kulaté piškotky, jiný rovnou celý korpus. Nejlepší jsou ovšem dlouhé piškoty, se kterými se i lépe pracuje. Optimálně nasáknou amaretto, takže nejsou poté ani ve vyloženě „rozbláceném“ stavu. Nešidit se vyplácí, a u receptů to platí dvojnásob.