Pokud milujete těstoviny, ale už jste přejedeni špagetami, vyzkoušejte lasagne. Za tento vynikající pokrm vám doma budou líbat ruce!
Suroviny:
1 balení lasagne plátů
500 g mletého hovězího
350 g mletého vepřového
1 velká cibule
3 stroužky česneku
3 mrkve
2x 250 g drcených rajčat
3 tyčky řapíkatého celeru
3 snítky čerstvého rozmarýnu
1 dcl červeného vína
olivový olej
200 g parmazánu
sůl, pepř
Na sýrovou omáčku:
50 g másla
50 g mouky
600 ml mléka
125 g sýra
špetka muškátového oříšku
Krok za krokem:
1. Zeleninu si nakrájíme na malé kousky. Na olivovém oleji osmažíme cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Když začne zelenina zlátnout, přidáme k ní utřené stroužky česneku a nadrobno nasekaný čerstvý rozmarýn. Necháme tři minuty restovat.
2. K bylinkám se zeleninou nyní vložíme oba druhy masa a přidáme sůl a pepř.
3. Opékáme po dobu deseti minut a pak zalijeme směs vínem a přidáme obě plechovky drcených rajčat. Přiklopíme pokličkou a za občasného míchání hodinu vaříme.
4. Teď máme čas si připravit sýrovou omáčku. V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme mouku a minutu necháme osmažit. Postupně přidáváme mléko, přivedeme k varu při neustálém míchání, dokud omáčka nezhoustne a není jemná. Přidáme muškátový oříšek.
Přemístíme omáčku z ohně a vmícháme nastrouhaný sýr. Mícháme, dokud se nerozpustí.
5. Do pekáčku přijde nejprve vrstva sýrové omáčky, na ni poklademe lasagne pláty, poté boloňskou omáčku, na ni opět sýrovou a vrstvy opakujeme. Ukončíme vrstvou boloňské omáčky, sýrové omáčky a navrch posypeme nastrouhaným parmazánem.
6. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 30–35 minut, do zlatavé barvy rozpečeného sýra.
Dejte lasagním novou chuť díky bešamelové omáčce!
Bešamelem se v kuchyni otevírá cesta k mnoha dalším jídlům. Nejenže máte základ pro rozličná suflé a omáčky, které dochutíte podle momentálního stavu zásob, ale právě lasagne získají takovou korunu, že se po nich jen zapráší.
S čerstvými bylinkami: Obvyklou přísadou je pažitka, ale můžete ji vyměnit za jiné své oblíbence, třeba aromatickou bazalku nebo estragon. Lasagne tak dostanou bylinkovouu chuť a provoní celou vaši kuchyň.
Se sýrem: Jakmile ho přidáte, můžete omáčce říkat Mornay. Je jen na vás, jaký chcete použít sýr, ale pravděpodobně bude tou nejlepší volbou čedar nebo parmazán.
S koprem: Takto ochucený bešamel vám bude chutnat s plátkem grilované ryby nebo jinak – jako základ pro koprovou omáčku.
S houbami: Nejaromatičtější ze všech! V tomto případě použijte do těstovin místo hovězího a vepřového maso kuřecí. Lasagne se tím celkově zjemní a pro vaše strávníky to bude zase jiný zážitek, jak si tuto italskou pochoutku vychutnat.