Zdolejte metu, na kterou jste si zatím možná netroufala.
Ingredience na ½ kila:
● 250 g pšeničné mouky hladké
● 60 g másla na kostičky
● 2 lžičky šťávy z citronu
● sůl
● 250 g másla na tenké plátky
● 125 ml ledové vody
Postup:
Ručně listové těsto zvládnete také, ale lepší je využít robota. V míse zpracujte mouku, 60 g studeného másla nakrájeného na kostičky a špetku soli. Jakmile těsto tvoří drobenku, přilijte 125 ml vody se šťávou z citronu a hněťte, až se hmota spojí.
Na pomoučeném vále vypracujte těsto, udělejte tlustou placku a uložte ho ve fólii na noc do lednice. Den poté těsto rozválejte na stejnoměrný plát.
Jednu třetinu poklaďte plátky másla, třetinou přehněte, zase poklaďte máslem a překlopte poslední třetinou. Rozválejte, úplně obraťte i stranově a postup s máslem zopakujte.
Těsto zabalte do fólie a dejte na 2 hod do lednice. Část rozválejte na plát, nakrájejte třeba na čtverce, které naplníte marmeládou, přehnete na trojúhelníky a upečete. Těsto, které nespotřebujete, můžete dát zmrazit.
Příprava: 16 hod
Cena za ½ kg těsta: 110 Kč
Jo, zrovna sem hledala nějaký dobrej recept na listový těsto. V životě by mě nenapadlo dát tam citronovou šťávu. Tak uvidíme, jak mi to půjde. Díky za tip!