Co by to bylo za Vánoce bez vánočky, že? S naším receptem ji zvládnete raz dva.
Ingredience: 1 kg hladké mouky, 220 g změklého másla, 200 g cukru, 250 ml smetany ke šlehání, 2 žloutky, 150 ml mléka, 2 lžičky soli, 60 g čerstvého droždí, citronová kůra, dřeň z vanilkového lusku, rozinky, mandle, ořechy, 1 vejce na potření
Postup: Z uvedených surovin zpracujte husté těsto, kromě mandlí, klasicky nebo pohodlně v domácí pekárně, a nechte nakynout.
Nakynuté těsto potom rozdělte na poloviny. Ty pak rozdělte na 9 stejných kousků a upleťte dvě vánočky. Před pečením je pomažte vejcem a posypte mandlemi.
Pečte na plechu vyloženém papírem na pečení 5-10 minut při teplotě 220 stupňů. Pak ji stáhněte na 150 stupňů a zhruba 25 minut dopečte. Vánočka musí na povrchu zhnědnout.