Už jste někdy ochutnali pravou plzeňskou švestkovou merendu? Pokud ne, tak to rozhodně co nejdříve napravte a určitě nebudete litovat.
Ingredience: 1,5 kg vypeckovaných švestek, 2 lžíce cukru nebo více podle chuti, 1 lžička skořice, 1 litr vody, 1 hřebíček, 250 ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový nebo smetanový puding, bílé nebo jiné pečivo podle chuti
Postup: Švestky zalijeme vodou, přidáme skořici, cukr, hřebíček a dáme vařit, dokud švestky dostatečně nezměknou. Ve smetaně dobře rozmícháme pudingový prášek a přidáme do merendy. Je-li příliš hustá, přidáme 100 až 200 ml vody.
Švestkovou merendu podáváme nejlépe s bílým pečivem nebo upečeme placičky z kynutého koláčového těsta, kterým se na Plzeňsku říká rozpíčky.
.