Co by to bylo za Vánoce, kdyby se nepodávala štola s kandovaným ovocem!
Ingredience:
500 g polohrubé mouky
200 g másla
120 g cukru krystal
120 ml mléka
1 kostka droždí
7 lžic rumu
100 g mletých mandlí
100 g kandovaného ovoce
špetka soli
Posyp:
4 lžíce másla
1 vanilkový cukr
4 lžíce moučkového cukru
Postup:
Do mléka s trochou cukru rozdrobte droždí. Do mísy nasypejte mouku, přidejte cukr, máslo, mandle, rozinky namočené v ruku a kandované ovoce.
Přidejte špetku soli. Promíchejte a nechte hodinu kynout. Těsto propracujte a vyválejte z něj podlouhlý bochánek.
Troubu předehřejte na 220 °C a pečte 60 minut. Nakonec štolu potřete rozpuštěným máslem, posypejte vanilkovým a moučkovým cukrem.
Jak pokrm vylepšit? Aby byla štola skutečně křehká, nechte ji alespoň týden odležet.