Houby jsou oblíbenou letní pochoutkou. Ale i ty jedlé mohou být příčinou zdravotních obtíží. Podívejte se jak,se jich vyvarovat. Otravu mohou vyvolat běžné jedlé houby, pokud se při transportu nebo skladování zapaří.
Proto je nikdy neukládejte do umělohmotných sáčků a tašek. Trávicí obtíže vyvolají plodnice přezrálé, červivé nebo plesnivé. Důležitý je způsob přípravy. Tužší hřibovité houby potřebují minimálně dvacet minut dušení.
Nedostatečně tepelně upravené houby mohou být příčinou bolestí břicha, průjmu a zvracení.
Děti, senioři a nemocní
Dětem do tří let nepodávejte houby vůbec, jejich trávení není ještě dostatečně výkonné. Dětem do šesti let můžete dát houby do omáčky nebo polévky, samostatně by je však jíst neměli.
Senioři si houby dát mohou, ale lépe bez vajíčka, s malým množstvím tuku a nikdy ne na noc. Pokud jste prodělali v minulosti zánět slinivky nebo víte, že máte slinivku citlivkou, raději houby z jídelníčku vynechte. To platí i pro ty, kdo mají potíže se žlučníkem nebo je trápí záněty střev.