Játra patří k nejdůležitějším orgánům lidského těla. K jejich správné funkci pomůže i vyvážená a pestrá strava.
Játra pracují nepřetržitě. Pomáhají při detoxikaci, metabolismu sacharidů, sekreci hormonů, rozkladu červených krvinek, produkci žluči i syntéze bílkovin. Jakými potravinami podpoříte jejich funkčnost?
Zelený čaj
Obsahuje katechiny, druh rostlinných antioxidantů, které prokazatelně odstraňují tuk z jater a podporují jejich správnou funkci. Tento mocný nápoj chrání játra před kumulací toxinů, které je mohou poškodit.
Menší studie u pacientů s nealkoholovým ztučněním jater zjistila, že pití zeleného čaje s vysokým obsahem antioxidantů po dobu 12 týdnů zlepšilo hladinu jaterních enzymů a může také snížit oxidační stres a tukové zásoby v játrech.
Mořské ryby
Tuky obsažené v tučných rybách (losos, tuňák, makrela) jsou prospěšné také pro játra. Studie ukázaly, že pomáhají předcházet hromadění tuků, udržují normální hladinu enzymů, bojují proti zánětu a zlepšují inzulinovou rezistenci.
Olivový olej
Malá studie u jedenácti lidí s nealkoholovým onemocněním jater zjistila, že konzumace jedné čajové lžičky (asi 6,5 ml) kvalitního, za studena lisovaného olivového oleje denně zlepšila hladinu jaterních enzymů a tuků.
Účastníci měli také menší akumulaci tuku a lepší průtok krve v játrech.
Zelenina
Neměli bychom zapomínat ani na mrkev a česnek. Vždyť mrkev dodává organismu vodu, flavonoidy a beta-karoten, pomáhající bojovat s rizikem jaterního zánětu nebo cirhózy. Rovněž působí jako antioxidanty, díky čemuž mohou významně podpořit zdraví jater.
O česneku se zase ví, že je bohatý na alicin, který chrání tělo před oxidačním poškozením. Tenhle zázrak taktéž ochraňuje játra a stimuluje je k aktivaci enzymů, které mohou vyplavit škodlivé látky.
Kurkuma
Je jedním z nejsilnějších přírodních prostředků pro udržení zdraví všech orgánů v těle. Bylo prokázáno, že aktivně chrání játra před poškozením toxiny a také napomáhá regeneraci poškozených jaterních buněk.
Dále napomáhá produkci žluči, zmenšuje přeplněné jaterní kanálky a zlepšuje funkci žlučníku.
Káva
Studie, již publikoval odborný časopis Journal of Hepatology, ukázala vztah mezi příjmem kávy a výskytem chronického onemocnění jater.
Účastníci, kteří pili tři šálky kávy denně, méně inklinovali k onemocnění jater než ti, kteří pili jen jeden šálek kávy denně.