Suroviny:
Těsto:
500 g hladké mouky
100 g cukru krupice
250 ml vlažného mléka
100 g rozpuštěného másla
2 žloutky
30 g čerstvého droždí
1 lžička citronové kůry
sůl
vejce a mléko na potření
Maková náplň:
100 g mletého máku
75 ml mléka
1 lžička cukru krupice
mandle na ozdobu
Tvarohová náplň:
125 g měkkého plnotučného tvarohu
1 žloutek
50 g cukru moučky
1 lžička Tuzemáku
rozinky na ozdobu
Povidlová náplň:
200 g povidel
½ lžičky mleté skořice
½ lžičky mletého badyánu
1 lžička Tuzemáku
Ořechová náplň:
75 g mletých vlašských ořechů
100 ml mléka
25 g cukru krupice
nasekané ořechy na ozdobu
Postup:
Do misky rozdrobte droždí, zalijte ho polovinou vlažného mléka, přidejte 1 lžíci cukru, trochu mouky a lžící utřete na pastu. Mezitím nechte vzejít kvásek. Do mísy přidejte mouku, cukr, sůl, citronovou kůru, žloutky, máslo a promíchejte. Přidejte kvásek, vypracujte hladké těsto a nechte 1 hod v teple kynout.
Zatímco těsto kyne, připravte náplně: suroviny na tvarohovou a povidlovou jednoduše smíchejte. Na ořechovou a makovou přiveďte v rendlíku mléko k varu, vsypte cukr a mák nebo ořechy a pomalu vařte, dokud směs nezhoustne.
Z těsta odkrajujte kousky, vyválejte z nich kuličky a nechte je v plechu v dostatečných rozestupech ještě 30 minut dokynout. Dnem sklenice nebo tvořítkem vytvarujte z kuliček koláčky se silným okrajem. Cukrářským sáčkem naneste vybrané náplně a ozdobte je.
Troubu předehřejte na 170 °C. Vejce prošlehejte s trochou mléka, potřete okraje a pečte 20 minut.