Suroviny pro 4 osoby:
500 g husích nebo kachních jater
10 žloutků z vajíček uvařených natvrdo
200 g anglické slaniny
1 střední mrkev
1 celer
1 petržel
sůl
pepř
snítky rozmarýnu
snítky tymiánu
citron
brusinky
hrst piniových oříšků
tousty z francouzské bagety
Postup:
Do hrnce s vodou dáme vařit játra, zeleninu a většinu bylinek (necháme si stranou jen trochu na ozdobu). Osolíme a opepříme. Vaříme téměř do rozvaření všech ingrediencí. Pak slijeme (vývar nevyléváme) a necháme vychladnout.
Umeleme, aby nám vznikla hladká kaše, a vmícháme žloutky. Podle potřeby zředíme vývarem. Formu pečlivě vyložíme plátky anglické slaniny, naplníme ji připravenou paštikou a dalšími plátky slaniny překryjeme.
Nakonec vložíme plnou formu na 40 minut do hrnce nebo pekáče s horkou, ale ne vařící vodou.
Po vychladnutí paštiku nakrájíme. Dílky paštiky podáváme s citronem přelité brusinkami, posypané piniovými oříšky a ozdobené spirálkami citronové kůry. Přikládáme opečené krajíčky bagetky.