Ani smažený, ani vařený, ale pošírovaný sumeček je ta správná volba, chcete-li připravit něco mimořádného, ba přímo slavnostního.
Ingredience: 1 citron, 1 větší mangold, 2 mladé cukety, 1 menší celer, 2 mrkve, 15 g másla, 1 lžička čerstvé sekané petrželky, mletý černý pepř, mořská sůl
Postup: Sumečka opereme, osušíme, osolíme a opepříme. Do menšího hrnce nalijeme asi tak 150 až 200 ml vody, vložíme do něj pařák na knedlíky a do něj pak porce ryby.
Hrnec zakryjeme poklicí, vodu přivedeme k varu, pak zmírníme teplotu a pomalu vaříme asi 15 minut.
Celer a mrkev očistíme, cuketu omyjeme a vše nastrouháme na plátky. Mangoldy rozebereme na listy, opereme je a necháme okapat. Do pánve s vyšším okrajem dáme asi 100 ml vody a přivedeme ji k varu. Dáme do ní karotku a celer a zprudka vaříme, ale jen pár minut.
Po chvíli přidáme máslo, cuketu, mangold, petrželku a dusíme ještě asi tak 2 minutky. Na závěr zeleninu dosolíme a lehce opepříme. Na talíře připravíme zeleninové lože na filety, okolo dekorujeme vývarem z pánve. Na sumečka nesmíme zapomenout přidat měsíček ze šťavnatého citronu.