I citrusy přijdou na podzim vhod, už kvůli vitaminům. Pomerančovo-mandarinkový koláč báječně chutná, a navíc rozzáří váš stůl.
Potřebujete:
✿ 3 vejce
✿ 120 g třtinového cukru
✿ 1 vanilkový cukr
✿ 200 g hladké mouky
✿ 100 g mandlové mouky
✿ špetku soli
✿ 2 lžičky kypřicího prášku
✿ 150 g másla
✿ 50 ml pomerančové šťávy
✿ 100 g zakysané smetany
✿ 1 lžíci pomerančové kůry
✿ 1 pomeranč
✿ 1 mandarinku
Sirup:
✿ šťáva z 1 pomeranče
✿ šťáva z 1 citronu
✿ 75 g cukru
✿ 2 hřebíčky
1. Vejce vyšlehejte s cukry do pěny. Mouky smíchejte se solí, kypřicím práškem a střídavě s rozpuštěným máslem, šťávou z pomeranče a smetanou ji zašlehejte do pěny. Pak vmíchejte pomerančovou kůru.
2. Těsto dejte do formy vyložené pečicím papírem a pečte při 180 °C cca 35–40 minut. Pak vyndejte a nechte 10 minut odpočinout. Zatím připravte sirup. Všechny přísady smíchejte v hrnci, přiveďte k varu a vařte 5–10 minut do hustší konzistence. Koření vyjměte.
3. Vychladlý koláč propíchejte párátkem a polijte sirupem. Nechte vychladnout. Pomeranč a mandarinku omyjte, osušte, nakrájejte na tenké plátky a ozdobte jimi povrch koláče.
No to je nápad! Citrusový koláč vypadá fakt dobře, ráda bych vyzkoušela na víkend. Podzimní dny budou hned veselejší!