Suroviny
1 balíček listového těsta
90 g třtinového cukru + na poprášení
pomerančová k. z 1 pomeranče
½ lžičky kardamomu
špetka mletého zázvoru
hladká mouka
20 g rozpuštěného másla
Postup
• Smíchejte v misce cukr s pomerančovou kůrou a kořením dejte stranou.
• Na válu lehce poprášeném třtinovým cukrem rozválejte těsto na sílu cca 3 mm.
• Vykrojte z něj čtverec o rozměrech 30 x 30 centimetrů. Potřete máslem a posypte připraveným kořeněným cukrem.
• Potom rolujte proti sobě ze dvou protilehlých stran, aby se roládky setkaly uprostřed. Přendejte na tác a dejte ztuhnout asi na hodinu a půl do chladničky.
• Troubu předehřejte na 220 °C. Těsto krájejte na asi centimetr silné plátky (vzniknou jakési brýle) a ty rozložte na plechy vyložené pečicím papírem. Nezapomeňte mezi nimi nechat dostatečné mezery. Pečte 5–6 minut, až mírně zezlátnou.
• Poté plech vyndejte z trouby a palmierky obraťte. Vraťte je zpátky do trouby a pečte dalších 5–6 minut, až budou mít pěknou karamelovou barvu.
Nechte vychladnout na plechu. Nejlepší jsou palmierky v den, kdy se pekly, protože to jsou krásně křupavé.
Palmier znamená ve francouzštině palma a pečivo dostalo název kvůli podobnosti s palmovým listem.
Peče se po celém světě, v Mexiku a dalších latinskoamerických zemích je známé jako orejas, tedy uši, v Číně jako motýlí pečivo, Němci je nepoeticky nazývají prasečí uši, Britové sladká srdíčka…