Nejlépe si ji na tento způsob vychutnáte s bramborovou kaší nebo šťouchanými bramborami.
Ingredience:
1 celá kachna
3–4 pomeranče
3 stroužky česneku
2 lžíce medu
150 ml bílého vína
150 ml kuřecího nebo kachního vývaru
čerstvý tymián nebo rozmarýn
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup:
Kachnu očistěte, osušte a zvenčí i zevnitř osolte a opepřete. Kůži můžete na prsou lehce naříznout do mřížky, aby se lépe vypekl tuk.
Do břicha vložte na čtvrtky nakrájený pomeranč, česnek a snítky čerstvých bylinek.
Kachnu položte prsy dolů na pekáč a pečte zakrytou při 160 °C cca 1 hodinu. Pak ji obraťte prsy nahoru, potřete připravenou směsí medu a pomerančové šťávy a pečte odkrytou ještě 1,5–2 hodiny. Každých 20–30 minut ji pravidelně přelévejte výpekem, aby chytla jeho chuť.
Do výpeku na poslední chvíli přilijte víno, vývar a šťávu z poloviny pomeranče. Poctivě promíchejte a ještě krátce pečte.