Suroviny:
1 l masového vývaru
250 ml žitného kvasu
250 g klobásy
100 g slaniny
1 cibule
1 lžička křenu
1 stroužek česneku
30 ml smetany
1 lžíce sádla
majoránka
sůl
pepř
4 vejce uvařená natvrdo
Postup:
Ve velkém hrnci rozehřejte sádlo a přidejte k němu nadrobno nakrájenou cibuli. Slaninu nakrájejte na malé kostičky a vložte ji do pánve k cibuli, kterou jste předtím nechala zesklovatět. Vše za občasného míchání opékejte asi 10 minut.
Následně do hrnce přilijte masový vývar a přiveďte ho k varu. Klobásu nakrájejte na kolečka a přidejte ji k vývaru hned na začátku vaření, polévka tak získá výraznější chuť. Vařte asi 30 minut a poté do hrnce vlijte žitný kvásek.
Přidejte také prolisovaný česnek, strouhaný křen a majoránku. Osolte a opepřete podle chuti. Po 10 minutách polévku odstavte z plotny a přimíchejte do ní smetanu. Měla by mít pokojovou teplotu, jinak by se mohla srazit. Žurek na talíři ozdobte kousky vajec.
Tip!
Jestli je pro vás chuť kvasu příliš silná, dejte ho do polévky jen polovinu.
Tak tohle musim vyzkoušet uvařit! 🙂 Vypadá to, že suroviny seženu v každém lepším supermarketu, tak super. A ten tip s kvasem je dobrý, nejsem na kyselý věci.