Suroviny:
250 g hovězího zadního masa
250 g vepřového bůčku
250 g vepřové plece
250 ml bílého vína
200 g hlávkového zelí
2 hrsti sušených hub
2 hrsti sušených švestek
1 lžička sladké papriky
4 lžíce rajského protlaku
500 g kysaného zelí
2 paprikové klobásy
5 bobkových listů
1 lžička kmínu
100 g špeku
2 lžíce sádla
majoránka
1 cibule
sůl
pepř
Postup:
Sušené houby namočte asi na hodinu do studené vody. Všechny druhy masa nakrájejte na menší kousky. Ve velkém hrnci zahřejte sádlo, přidejte slaninu a opečte ji dokřupava.
Dále přidejte klobásu, zbytek masa, nakrájené hlávkové zelí, kmín a sladkou papriku. Vše nechte asi 20 minut na nízkém plameni dusit.
Dále do hrnce přidejte rajský protlak, švestky, bílé víno a houby i s vodou, ve které byly namočené. Osolte a opepřete podle chuti.
Hrnec s omáčkou zakryjte poklicí a na nízkém plameni ji pozvolna vařte. Pokud máte dostatek času, nic nezkazíte tím, pokutím, pokud se pokrm bude pomalu táhnout klidně tři hodiny, bude mít pak výraznější chuť.
Asi půl hodiny před koncem varu přidejte i kysané zelí. Jakmile bude omáčka hotová, odstavte ji z plotny, ochuťte ji majoránkou, kterou jste krátce promnula mezi prsty. Bigos podávejte s čerstvým chlebem.
Tip!
Do omáčky můžete přidat i dvě hrsti pohanky.
Tak tenhle recept mě docela zaujal, miluju kombinaci masa a zelí. Už se těším, až ho vyzkouším, možná k tomu přidám svou milovanou kámošku knížku.
Wow, polský bigos mi úplně připomíná fotečky z mého posledního výletu do Krakova! Ta kombinace surovin zní fakt skvěle, určitě to zkusím uvařit a pak vyfotím výsledek.