Polská obdoba tradičního boršče patří mezi nejdůležitější položky na sváteční tabuli, podobně jako u nás rybí polévka.
Léta byla v období vánočního půstu podávána jako první chod bezmasé štědrovečerní večeře a tato tradice se zachovala dodnes. Ochutnejte polský boršč s pirohy, nebudete litovat!
Suroviny:
700 g červené řepy
1 l zeleninového vývaru
1 cibule
2 bobkové listy
2 stroužky česneku
4 kuličky nového koření
6 kuliček černého pepře
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička cukru
sůl
Na pirohy:
250 ml hladké mouky
110 ml horké vody
1 lžíce slunečnicového oleje
150 g sušených hub
1 cibule
1 lžíce nasekané petržele
sůl
pepř
lžíce másla
Krok za krokem:
1. Červenou řepu omyjte studenou vodou a nakrájejte ji na tenké plátky. Vložte ji do hrnce, přidejte cibuli rozkrojenou napůl, česnek, bobkový list, nové koření a kuličky pepře a vše zalijte zeleninovým vývarem.
Na manipulaci s řepou si vezměte jednorázové kuchyňské rukavice, abyste si neobarvila ruce.
2. Polévku vařte na mírném ohni asi 40 minut, dokud řepa nezměkne a vývar nezíská sytě červenou barvu.
Poté ho přeceďte a dochuťte ho solí, cukrem a citronovou šťávou tak, aby byl sladkokyselý. Nechte ho na nízkém plameni prohřívat, ale už ho nevařte, ztratil by pak svou sytou barvu.
3. Mezitím si připravte knedlíčky. Předem namočené sušené houby uvařte doměkka a nakrájejte je na co nejdrobnější kousky.
V pánvi rozehřejte olej a opečte na něm nakrájenou cibuli, přidejte k ní kousky hub, sůl a pepř a vše společně asi 10 minut opékejte. Náplň nechte zcela vychladnout a poté do ní přimíchejte nadrobno nasekanou petrželku.
4. Mouku smíchejte se solí, horkou vodou a olejem. Rukama vypracujte měkké a pružné těsto a rozválejte ho na tenký plát.
Pomocí sklenice z něj vykrajujte kolečka a do každého z nich vložte lžičku náplně. Okraje pečlivě stlačte, aby se pirohy při vaření nerozlepily.
5. Pirohy vařte v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch. Poté je přeceďte a potřete rozpuštěným máslem, aby se k sobě nepřilepily. Ujistěte se, že vývar v hrnci je dostatečně horký, a pokud je potřeba, ještě ho trochu ochuťte.
6. Knedlíčky rozdělte do talířů. Každou porci zalijte červeným vývarem a ozdobte nadrobno nasekanou petrželkou.
Makový závin s polevou
Pokud patříte mezi milovnice sladkého, máme pro vás další tradiční recept od našich sousedů. Tento makový závin se v Polsku podává po štědrovečerní večeři jako sladká tečka. Poláci navíc věří, že mák přináší do jejich domovů klid.
Suroviny:
Na těsto:
300 g hladké mouky
120 ml mléka
60 g cukru
60 g másla
1 vejce
20 g kvasnic
Na náplň:
300 g mletého máku
150 ml mléka
100 g cukru
50 g rozinek
2 lžíce medu
Na polevu:
120 g moučkového cukru
2 lžíce citronové šťávy
Jak na to?
Ve vlažném mléce rozmíchejte lžičku cukru, rozdrobené droždí a trochu mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Do velké mísy nasypejte prosátou mouku, přidejte zbytek cukru, vejce, rozpuštěné máslo a kvásek.
Pomocí hnětače vytvořte pružné a nelepivé těsto, trvá to asi 10 minut. Zakryjte ho čistou utěrkou a nechte asi hodinu kynout.
Mezitím si připravte makovou náplň. V kastrolu zahřejte mléko s mákem a cukrem a směs pomalu vařte, dokud nezhoustne. Poté do ní přimíchejte rozinky a med.
Vykynuté těsto rozválejte na obdélníkový plát a rozprostřete na něj náplň. Poté ho opatrně srolujte a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ho ještě asi 10 minut kynout a pak ho vložte do trouby předehřáté na 180 °C.
Pečte ho asi 35 minut dozlatova. Po upečení ho nechte vychladnout a následně ho potřete moučkovým cukrem smíchaným s citronovou šťávou.
Tip!
Povrch závinu můžete na závěr posypat pestrobarevným kandovaným ovocem.







O polský verzi boršče sem teda ještě neslyšela, ale vypadá to moc zajímavě. Pirohy bych si dala, mňam!
Ty jo, polskej boršč sem eště nikdy nezkoušela, ale boršč miluju! Třeba si to letos zkusím udělat místo naší rybí polívky.