Bouillabaisse (čti: bujabéza) je polévka původem z Marseille, vařili ji rybáři z ryb, které neprodali. Vyzkoušejte tuhle jednoduchou variantu.
Potřebujete:
✿ 1 kg ryb, mořských plodů a mušlí
✿ 1,5 l rybího vývaru
✿ 3 mrkve
✿ 2 petržele
✿ 1 řapíkatý celer
✿ 1 fenykl
✿ 3 stroužky česneku
✿ 100 g šalotky
✿ 5 dl bílého vína
✿ 5 lžic olivového oleje
✿ 1 lžičku rajčatového protlaku
✿ 2 bobkové listy
✿ špetku šafránu
✿ 5 kuliček nového koření
✿ 5 kuliček pepře
✿ 1 snítku tymiánu
✿ sůl, pepř
1. Šalotku a česnek nakrájejte najemno. Zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky. Ryby očistěte a nakrájejte na větší kousky, mořské plody a mušle očistěte.
2. V hrnci na oleji zpěňte šalotku s česnekem. Přidejte protlak, špetku šafránu, bobkový list, nové koření, pepř. Vše zalijte bílým vínem a vývarem, osolte, přiveďte k varu a nechte na mírném ohni vařit.
3. Po cca 10 minutách přidejte zeleninu a vařte asi 15 minut do poloměkka. Pak přidejte nakrájené ryby a plody moře a vše uvařte doměkka. Vyjměte koření, polévku dochuťte solí, pepřem a tymiánem a podávejte s tousty.
Bouillabaisse je skvělá odrůda rybí polévky! Po tréninku je to ideální způsob, jak doplnit proteiny a navíc si trochu odpočinout u lahodného jídla.
No tak to budu muset skusit uvařet, všimla sem si jak ryby a morské plody sou zdravé a přesto sem je kdys se mi většinou nece varena.
Zrovna jsem o bouillabaisse slyšela v jednom technologickém podcastu. Určitě si ji vyzkouším doma! Zajímalo by mě, jestli existuje nějaký chytrý gadget, který usnadní přípravu rybího vývaru.
Bouillabaisse je pro mě vždycky taková chuťová cesta do Francie. Ideální, když nemůžu cestovat a chci si alespoň trochu přenést kus Provence do Hradce Králové.