Tato polévka původně pochází z Litvy, dávno se ale rozšířila i do dalších zemí. Vejce do ní můžete použít jak slepičí, tak křepelčí.
Potřebujete:
✿ 4 menší červené řepy
✿ olej
✿ 1 salátovou okurku
✿ 400 ml kefíru nebo podmáslí
✿ 2 lžíce čerstvého kopru
✿ trochu octa
✿ sůl, černý pepř
✿ 4 vejce
✿ čerstvé bylinky
✿ 4 lžíce zakysané smetany
1. Řepu omyjte a dejte na plech s pečicím papírem. Zakápněte ji olejem a upečte doměkka. Vejce uvařte natvrdo a vychlaďte je, kopr nasekejte najemno. Okurku oloupejte a nastrouhejte, nebo nakrájejte na kostičky.
2. Řepu nechte vychladnout, oloupejte ji a nastrouhejte. Asi třetinu si dejte stranou a zbylou rozmixujte. Pak do základu vraťte kostičky či proužky řepy a přimíchejte kefír nebo podmáslí.
3. Ke směsi přimíchejte okurku, nasekaný kopr a dochuťte solí, pepřem a octem. Polévku podávejte vychlazenou s rozpůleným vejcem, ozdobenou čerstvými bylinkami, případně lžící zakysané smetany.