Červená čočka loupaná se nemusí namáčet, přesto je rychle uvařená (15 minut, půlená 6 minut). Díky schopnosti rovnoměrného uvolňování glukózy do krve je velmi vhodná pro diabetiky.
Užitečná je také při redukční dietě, protože díky vysokému obsahu vlákniny zasytí a zároveň působí proti zácpě.
„Výborně se hodí pro těhotné a také kojící matky, kterým se doporučuje zvýšit spotřebu bílkovin a železa.
Tradiční luštěniny mohou způsobit nadýmání kojenců,“ říká Martin Moučka, který u nás zastupuje značku Zdravých potravin ARAX. Můžete ji použít jako přílohu k masu, uzenině nebo vejci, ale také do salátů a různých předkrmů.
Pokud překročíte dobu varu a vaříte ji déle než 10 minut, rozvaříte ji na kaši, což můžete využít jako plus a použít ji k zahuštění polévek a gulášů.
Suroviny:
150 g červené čočky ARAX
1 větší cibule
3 stroužky česneku
1,5l vývaru (zeleninový, slepičí)
50 g dýňových semínek
10 dkg anglické slaniny
olivový olej, sůl, pepř
V hrnci na olivovém oleji osmahneme cibulku, čočku propláchneme v teplé vodě. Až cibulka změkne, přidáme čočku a zalijeme vývarem. Vše vaříme cca 10 minut, dokud čočka nezměkne. Těsně před dokončením vaření přidáme prolisovaný česnek.
Na pánvičce opražíme dýňová semínka, slaninu do křupava. Čočkovou polévku lehce rozmixujeme tyčovým mixérem, na vrch přidáme slaninu a semínka. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.