Jemná čočková polévka s rajčaty provoní kuchyni a pohladí chuťové pohárky. Báječně chutná k obědu i k večeři.
Suroviny na 4 porce – 150 g červené čočky – 200 g mrkve – 2 stroužky česneku – 1 cibule – 30 g rajčatového protlaku – 200 g rajčat – 1 l zeleninového vývaru – 1 lžička sušeného tymiánu – sůl, pepř – špetka mleté pálivé papriky – 2 lžíce slunečnicového oleje
Postup
1. V hrnci rozpalte olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a najemno nastrouhanou mrkev. Přidejte utřený česnek a asi minutu opékejte.
2. Postupně přidejte rajčatový protlak a nakrájená rajčata a vše zalijte vývarem. Přiveďte k varu. Pak přidejte červenou čočku a tymián a vařte asi 25 minut, dokud čočka nezměkne. Osolte, opepřete a přidejte špetku pálivé papriky.
3. Polévku naservírujte do misek a podávejte s čerstvým chlebem.