Sytý a velmi chutný fazolový krém podávejte třeba s krajíčkem opečené bagety jako zdravou večeři.
Suroviny na 4 porce – 1 konzerva (400 g) bílých fazolí ve slaném nálevu – 1 cibule – 2 stroužky česneku – 2 lžíce olivového oleje – 1 bobkový list – 1 lžička koření Vegeta – 200 ml smetany (obsah tuku 33 %) – 2 vrchovaté lžíce instantní jíšky – 1 hrst nasekané petrželky – 1 lžíce octa – ½ lžičky pískového cukru – sůl, pepř
Postup
1. Cibuli oloupejte, pokrájejte nadrobno a nechte zesklovatět v hlubokém hrnci na rozpáleném olivovém oleji. Přidejte slité fazole a bobkový list a zalijte litrem horké vody. Ochuťte vegetou a nechte vařit pod pokličkou na mírném plameni asi 10 minut.
2. Pak nechte polévku mírně vystydnout a přelijte ji do mixéru (asi 2 hrsti fazolí si nechte stranou). Přidejte smetanu, prolisovaný česnek a jíšku a důkladně rozmixujte do krému.
3. Přelijte zpět do hrnce, zahřejte a povařte asi 3 minuty. Přidejte petrželku a podle chuti dochuťte octem, cukrem, solí a pepřem.
4. Polévku naservírujte do misek, ozdobte fazolemi a případně čerstvými bylinkami a podávejte.