Je vám zima? Pak je čas uvařit si poctivou fazolovou polévku na zahřátí.
Suroviny na 4 porce – 400 g uzených žeber – 250 g velkých bílých fazolí – 1 mrkev – 1 petržel – 1 cibule – 2 stroužky česneku – 2 bobkové listy – 3 kuličky pepře – 2 kuličky nového koření – 1 lžíce másla – 2 lžíce hladké mouky – majoránka – sůl
Postup
1. Fazole propláchněte, zalijte vodou a nechte asi 10 hodin namáčet.
2. Žebra, nové koření, pepř a bobkový list zalijte vodou a vařte asi hodinu. Mrkev, cibuli a petržel oloupejte a přidejte do hrnce. Vařte hodinu.
3. Vývar zceďte a dejte do něj vařit fazole, asi hodinu. Ochuťte solí, prolisovaným česnekem a majoránkou.
4. Máslo rozpusťte, zaprašte moukou a umíchejte jíšku, kterou polévku zahusťte.