Studená rajčatová polévka gazpacho je rychlá, zdravá, zasytí a příjemně osvěží.
Potřebujete:
✿ 4 rajčata
✿ 1 červenou papriku
✿ 4 stroužky česneku
✿ 1 salátovou okurku
✿ 2 jarní cibulky
✿ 10 oliv
✿ ½ lžičky cukru krupice
✿ 100 ml červeného vína
✿ 2 lžíce olivového oleje
✿ 1 lžící citronové šťávy
✿ špetku chilli
✿ sůl
✿ zelené bylinky: petrželku, pažitku nebo bazalku
1. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kousky, papriku zbavte jádřince a pokrájejte na menší kousky, česnek na čtvrtky a dejte do mixéru. Přidejte cukr, víno, olej a citronovou šťávu, sůl, chilli a rozmixujte.
2. Směs promíchejte s většinou oloupané a na malé kostičky nakrájené okurky, s jarní cibulkou nakrájenou na jemná kolečka a olivami nakrájenými na kolečka a dejte vychladit do ledničky.
3. Rozdělte na talíře, do misek či sklenic a každou porci posypejte zbylou okurkou, cibulkou, olivami a bylinkami. Podávejte s opečeným pečivem.