Červená řepa nepůsobí na první dobrou příliš vábně, ale o to víc je zdravá.
Skvělé zdravotní benefity červené řepy jsou vědecky prokázané: mimo jiné podporuje krvetvorbu, pomáhá rozpouštět krevní sraženiny, zlepšuje trávení a tvorbu žluči, napomáhá vyprazdňování a hojí hemoroidy.
Také upravuje hladinu hormonů v období klimakteria, a dokonce prý umí zabojovat s rakovinou. Aby ne, když obsahuje spoustu minerálních látek a vitaminů a kromě toho také pektin, betain, antokyany, ale i cukry, chlór a kyselinu šťavelovou.
Čerstvá je top!
Červenou řepu můžete péct, zavařovat, fermentovat… Nebo si z ní připravit čerstvou šťávu s pomocí odšťavňovače. Jak na to? Řepu důkladně omyjte, nakrájejte na kousky a vložte do přístroje.
Můžete ji ochutit dalšími čerstvými surovinami, například zelenou petrželkou, hlávkovým salátem, mrkví, česnekem, křenem, jablkem, řapíkatým celerem nebo citronovou šťávou. Pokaždé tak bude mít jinou, nápaditější chuť. Pro začátek doporučujeme kombinaci řepné a mrkvové šťávy naředěnou vodou.
Když vám nápoj zachutná, můžete postupně podíl zdravé řepy zvyšovat. Preventivně pijte 1–2 sklenice týdně, při onemocnění 1 sklenici denně.
Pokud jste však diabetik nebo máte problémy s močovými kameny, tuhle šťávu si kvůli obsahu kyseliny šťavelové a většího množství cukru raději odepřete.