Trochu pracnější příprava se vám odmění vynikající chutí i obdivem strávníků. Na povrch můžete použít i polevu či jiné ovoce.
Potřebujete:
✿ 6 vajec
✿ 6 lžic cukru moučky
✿ 6 lžic polohrubé mouky
✿ 4 lžíce oleje
✿ 4 lžíce mletých ořechů
✿ 1 lžičky prášku do pečiva
✿ 100 g čokolády na vaření
✿ 2 fíky
✿ hroznové víno
Náplň:
✿ 2 zakysané smetany á 200 g
✿ 250 g mascarpone
✿ 2 vanilkové cukry
✿ hrst sekaných ořechů
1. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a ořechy. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Za stálého šlehání do něj postupně přidávejte polovinu cukru, po jednom žloutky, pak druhou polovinu cukru a olej. Směs opatrně vmíchejte do mouky a nakonec přimíchejte nastrouhanou čokoládu.
2. Těsto vlijte do kulaté formy vyložené pečicím papírem a pečte při 180 °C 30–40 minut. Hotový dort ihned vyklopte a nechte trochu vychladnout. Pak odřízněte po obvodu pruh a opatrně ho odložte stranou. Korpus podélně rozkrojte.
Jednu polovinu vložte na dno rozevírací dortové formy a kolem ní stočte do kruhu odříznutý pruh, čímž vytvoříte obvod dortu. Přebytečný kousek odkrojte.
3. Smíchejte obě zakysané smetany s mascarpone, vanilkovými cukry a ořechy. Směs navrstvěte na korpus, přiklopte druhou polovinou korpusu, zatižte a dejte do lednice. Druhý den ozdobte nakrájenými fíky a hroznovým vínem.
Tento recept na podzimni dort je opravdu zajimavy. Trochu pracny, ale stoji za to vyskusat, hrozny a fíky me lakaji.
Wow, ten recept vypadá úžasně! Miluji fíky a dorty, určitě ho brzy vyzkouším. 🙂