Zdravé a silné kosti jsou zapotřebí pro správné držení těla a rovnováhu. Naštěstí potraviny, které udělají vašim kostem dobře, najdete běžně ve své ledničce.
Pro zdravé a silné kosti existují dvě naprosto klíčové živiny, a sice vápník a vitamin D. Vápník podporuje kosti a zuby, zatímco vitamin D zlepšuje vstřebávání vápníku a růst kostí. V jakých potravinách se tyto látky nacházejí nejvíce?
Mák
Mák obsahuje nejvíce vápníku ze všech potravin. Ve 100 g máku je okolo 1300 mg vápníku. Z máku si můžete upéct vynikající buchty, koláče nebo závin, přidávat ho můžete i do kaší nebo jogurtů.
Mléčné produkty
Mléko a jogurty jsou dobrým zdrojem vápníku, také obsahují bílkoviny a vitaminy skupiny B. Denně byste měli v ideálním případě vypít alespoň jednu sklenici mléka a sníst jeden jogurt. Nezapomínejte ani na sýry. Nejvyšší obsah vápníku mají tvrdé sýry, mezi nimi jednoznačně vede parmezán.
Fazole
V bílých fazolích je obsaženo velké množství vápníku, bílkovin, vlákniny a minerálních látek. Pro podporu zdraví kostí se doporučuje konzumovat jeden šálek bílých fazolí denně.
Suché plody
Pokud budete pravidelně konzumovat oříšky, semínka a sušené ovoce, dodáte svému tělu nejen energii, ale i potřebný vápník. Jedna hrst ořechů vám může dodat až 400 mg vápníku, což je téměř 40 procent denní dávky.
Nejlepší jsou lískové ořechy, vlašské ořechy, mandle a para ořechy. Ze semínek pak volte sezamová nebo chia semínka.
Košťálová zelenina
Půl kila květáku obsahuje doporučenou denní dávku vápníku, o trochu méně vápníku pak obsahuje kapusta a brokolice. Najdete ho také v pórku, kedlubně, celeru a ve špenátu, který je navíc bohatý i na vitamin A a železo.
Ryby
Konzumace mořských i sladkovodních ryb udělá vašim kostem dobře. Jezte je alespoň dvakrát týdně. Nejlepší je losos, vedle nešlápnete ani se sardinkami, tuňákem nebo pstruhem.
Doporučujeme: Osvědčený nápoj proti osteoporóze
V lidovém léčitelství se používá nápoj, který vás sice osteoporózy zcela nezbaví, ale rozhodně vám uleví od obtíží. Je zcela jednoduchý a měla byste ho pít nejméně jednou denně.
Samozřejmě ruku v ruce s pravidelným pohybem, omezením soli, kouření, alkoholu a sycených nápojů.
Návod na přípravu
Stačí svařit jen dvě lžičky skořice se lžičkou zázvoru a 250 ml mléka. Pak nechte nápoj vychladnout na teplotu pod 50 °C a přimíchejte lžičku medu. Nezapomínejte ani na bylinky jako přeslička, yzop a šalvěj.