Není nad poctivou zelňačku! Na Vánoce se vaří v různých regionech, zejména v Polsku.
Ingredience:
500 g kysaného zelí
500 g vepřové plece
1 cibule
2 stroužky česneku
2 brambory
2 mrkve
1 lžíce cukru
ocet
2 litry vývaru či vody
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5–6 kuliček pepře
sůl
1 lžíce hladké mouky
100 ml smetany na vaření
1 lžíce sádla
1/2 lžičky papriky
Postup:
Plec uvařte ve vodě a nakrájejte.
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Česnek jemně nakrájejte.
V hrnci rozehřejte sádlo, přidejte cibuli a smažte dozlatova. K cibuli přidejte česnek a osmahněte.
Přidejte nakrájené zelí, mrkev a brambory. Zalijte vývarem z masa a přidejte bobkový list, nové koření, pepř a sůl. Nechte vařit asi 30 minut.
Po změknutí zeleniny přidejte do polévky cukr, ocet, případně papriku.
Do polévky přidejte nakrájené maso a vařte dalších 10 minut.
Pokud chcete polévku jemnější, přidejte na závěr smetanu na vaření.
Zelňačku ještě chvíli povařte, dochuťte solí, pepřem a případně přidejte trochu octa nebo cukru.
Joj, zelňačka a masíčko, to je srdcovka! Hned vypadá Vánoce o něco veselejší 😀
Zelňačka je klasika! Těším se na tu vůni a chuť. Už se nemůžu dočkat, až ji vyzkouším.
Zelňačka je u nás v rodině favoritem, hlavně když přidáme smetanu. Díky za tip na vánoční obměnu!
Mám ráda recepty, které spojují tradici s chutí. Tahle zelňačka vypadá báječně! Děkuji za inspiraci.