Výborná kapustnica vydá i za hlavní jídlo, stačí si k ní jen ukrojit pořádný krajíc čerstvého chleba.
Ingredience: 1 lžíce vepřového sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, bobkový list, 1–2 lžíce mleté sladké papriky, hrst sušených hub, předem namočených v bílém víně, 2 uzené klobásky, 500 g uzeného kolena, 1 kg kysaného zelí, pepř a sůl
Postup: V hrnci nechte rozpustit sádlo, pak přidejte cibuli, česnek a bobkový list a duste, dokud cibule nezměkne. Přisypejte papriku, krátce orestujte a přidejte k ní namočené houby, klobásu, uzené maso a zelí.
Podlijte 1,5–2 litry vody, osolte, opepřete a vařte zhruba 2 hodiny, dokud zelí pořádně nezměkne.
Kapustnicu můžete ještě vylepšit vařenou bramborou, domácí uzenou slaninou anebo jen čerstvou petrželkou. Zahustit ji můžete také smetanou, kterou smícháte s trochou mouky. Pokud chcete recept ještě víc oživit, můžete místo hub přidat sušené švestky.